Інвестування в нерухомість. Ліквідність квартир

24 вересня 2021
news image

Інвестування в нерухомість — один з найпопулярніших та простих способів зберегти гроші від інфляції та отримати пасивний дохід. Вкладення у квадратні метри стійкі до інфляції, вартість квартири в новобудові в довгостроковій перспективі зростає, а при грамотно обраній стратегії інвестування можна розраховувати на гідний прибуток.

Щоб отримати високий пасивний дохід на первинному ринку нерухомості, важливо правильно обрати стратегію й визначитися, в яку нерухомість краще інвестувати. Нижче основні стратегії для приватних інвесторів в житлову та комерційну нерухомість Києва та Київської області, їхні переваги та недоліки, а також можлива прибутковість.

Інвестиції в нерухомість з метою перепродажу

Найпростіший спосіб отримати пасивний дохід — купити квартиру в Києві або області на старті за низькою ціною і чекати завершення будівництва, щоб продати за вищою. Золоте правило інвестування в житло: чим раніше купив, тим вище рентабельність стратегії та прибутковість.

Однак не тільки час має значення, але і якісні характеристики активу — самої квартири та житлового комплексу. Саме від них залежить ліквідність.

Ліквідність квартири визначає рівень купівельного попиту і те, наскільки швидко й вигідно ви можете її продати, повернути свої інвестиції та отримати зверху пасивний заробіток за рахунок різниці у вартості квадратного метра.

Інвестиції в нерухомість

Що таке ліквідність квартири?

Інвестори з досвідом на ринку житлової нерухомості спочатку дивляться на ліквідність ЖК, а потім прораховують дохідність. Щоб оцінити перспективу новобудови, потрібно вивчити три основні групи чинників:

  1. Місце розташування: локація, розвинена інфраструктура навколо, зокрема магазини, ресторани, школи, садочки, лікарні, спортивні клуби та інші об'єкти, близькість основних транспортних артерій і зупинок громадського транспорту, щільність забудови, наявність зелених зон.
  2. Концепція ЖК: формат новобудови, архітектура та планувальні рішення, квартирографія, продумана й необхідна для комфортного, безпечного, наповненого життя інфраструктура в межах території проєкту.
  3. Якість будівництва, досвід, експертиза та надійність забудовника: які будівельні матеріали та технології застосовуються, як давно девелопер на ринку, портфель зданих будинків і проєктів, їх якість, юридична чистота документів.

Де шукати високу ліквідність інвестицій в нерухомість в Києві?

Баланс усіх цих факторів і розуміння запитів сучасного покупця гарантують інвесторам в житлові комплекси групи компаній DIM стабільно високий рівень прибутковості від вкладень в нерухомість.

Цифри говорять самі за себе: рішення купити квартиру на старті будівництва в проєктах комфорт+ сегмента (ЖК “Метрополіс”, ЖК Lucky Land, ЖК “Новий Автограф”) з метою перепродажу в результаті дає заробити навіть при самому стриманому сценарії 30-35% на різниці ціни квадрата за цикл будівництва, в бізнес-класі приватний інвестор сміливо може розраховувати на 35-40% (ЖК Park Lake City, ЖК А136 Highlight Tower) і вище від первісної суми вкладень.

DIM

Тим часом середній річний відсоток за депозитами в гривні стабільно знижується місяць до місяця і наразі не перевищує 7-7,5%. Окрім того, частину вашого прибутку з'їдять податок на дохід за депозитом — 18% і 1,5% військового збору, а ось інвестиції в житлову нерухомість Києва та Київської області вас від цього позбавляють.

Купити ліквідну квартиру для перепродажу можна не тільки на старті, але і пізніше. У будь-якому випадку інвестор залишиться в плюсі ​​та отримує пасивний дохід, який буде перевищувати банківські ставки.

Чекати завершення будівництва в теорії не обов'язково, можна перепродати на будь-якому етапі. Однак саме із введенням будинку в експлуатацію можна розраховувати на максимальну прибутковість від інвестицій в житло.

Інші новини від компанії DIM