Як обрати планування квартири в новобудові

12 жовтня 2021
news image

Планування квартири — це набір параметрів та принципів організації внутрішнього простору приміщень. Йдеться про довжину та ширину кімнат, їхні габарити, висоту стель, розташування вікон, форму стін, наявність балконів, лоджій, терас та навіть патіо.

Від планувальних рішень безпосередньо залежить функціональність квартири, комфорт й затишок у вашій оселі. Тому правильно обрати планування не менш важливо, ніж не помилитися з локацією, форматом ЖК або вибором девелопера.

На що звернути увагу при виборі планування квартири

Завдання купити квартиру в новобудові покупці зазвичай ділять на два значущих етапи: вибір ЖК та девелопера, а потім підбір планування за метражем.

Загальна площа квартири — один із найпоширеніших критеріїв підбору планувальних рішень. Однак крім загальних квадратних метрів планування, вкрай важливі розмір, формат, пропорції кожного приміщення, а також їх поєднання між собою.

Часом в правильно зонованій євродвушці набагато комфортніше, ніж в трикімнатній квартирі з ізольованими кімнатами та довгим нефункціональним коридором із зайвими квадратними метрами.

Тому, обираючи загальну площу житла, ми обов'язково дивимося і на функціонал кожного приміщення.

parklake_interior_terrace

Коридори

Під час підбору квартири в новобудові зверніть увагу на планування коридорів. Кожен квадратний метр площі повинен працювати на вас, тому не зайвим буде оцінити, чи поміститься там шафа і якої глибини, чи є можливість розмістити полицю для взуття, пуф для зручності так, щоб без проблем можна було переміщатися по квартирі.

Коридори повинні забирати не більше 15-25% корисної площі та при цьому бути задіяні як функціональна зона у квартирі.

Форма стін у квартирі

В сучасних житлових комплексах можна знайти кімнати абсолютно будь-якого планування. Досвідчений девелопер не буде обмежувати ваші просторові рішення.

Саме тому у квартирографії проєктів групи компаній DIM завжди присутні безліч різних варіантів планувань і зі скошеними кутами, і класичні прямокутні варіанти кімнат.

Головна умова: всі приміщення мають достатню глибину, ширину та правильний рівень інсоляції внаслідок грамотного розміщення віконних прорізів й добре підібраного скління.

Сонячне світло потрапляє у квартиру в потрібному обсязі, при цьому енергоощадні склопакети на 50% підвищують захист від сонця влітку і на 170% зменшують тепловтрати взимку, що дозволяє суттєво економити на опаленні.

Нестандартні планування можуть бути абсолютно різної площі: від однокімнатних до багатокімнатних квартир, аби покупець міг підібрати максимально індивідуальне рішення під свій запит.

Зонування квартири

Другий за значенням після метражу критерій — принципи зонування та загальний план квартири.

Залежно від особистої історії людина вибирає і кількість дитячих, і наявність кабінету, і розташування майстер-спальні. Комусь принципово залишити два санвузли, а хтось переобладнав один під додатковий гардероб.

Головне правило оцінювання загального плану квартири — можливість розмістити всі основні зони так, щоб всім без винятку мешканцям було зручно. До таких зон дизайнери та архітектори відносять: передпокій, кухню, їдальню, вітальню та місце для зустрічей з друзями, спальню, санвузол, місця зберігання.

В умовах віддаленої роботи до них додалася робоча зона або окремий кабінет, а також додатковий лаунж-простір — на балконі, лоджії або власній терасі.

Наприклад, для жителів заміського комплексу бізнес-класу ЖК Park Lake City біля Підгірців таким лаунж-простором стануть квартири з власним двориком від 25 кв.м до 125 кв.м і планування з просторими терасами з панорамним склінням.

Подібні рішення дозволяють відмінно перемикнутися, відпочити й влаштувати собі персональний ретрит: походити босоніж по траві, організувати домашній пікнік або випити чашку чаю з видом на водне плесо.

A136_interior

Вікна та освітлення у квартирі

Від форматів вікон та типів скління безпосередньо залежить рівень інсоляції та ваш комфорт.

Обираючи планування квартири в новобудові, важливо вивчити розташування вікон, пропускну здатність склопакетів, а також чи немає перешкод у вигляді сусіднього будинку, дерева або будь-якої конструкції, що заважає сонячному світлу потрапляти у квартиру.

У ЖК групи компаній DIM стандарт якості — великі віконні прорізи, панорамні та напівпанорамні енергоефективні склопакети з відмінним захистом від прямих сонячних променів, що робить всі без винятку квартири світлими й просторими.

Основні види планувань

Студія

Квартири-студія з'явилася на ринку як формат бюджетної однокімнатної квартири, але так прижилися і полюбилися, що вже давно втратили асоціації з дешевим житлом.

Метраж квартири-студії може бути і 25 кв.м в смартплануванні, і 70 кв.м, що рівнозначно площі двокімнатної квартири.

Головна відмінність студії від інших планувань в тому, що в такому типі квартири кухня об'єднана з кімнатою.

У ЖК Метрополіс, наприклад, є студії від 28 до 42 кв.м, а в ЖК Lucky Land від 28 кв.м до 37 кв.м.

Квартира з європлануванням

Квартири, в яких вітальня і кухня об'єднані, але при цьому є додаткова кімната або кімнати, називають європлануванням.

Залежно від кількості додаткових кімнат виділяють єврооднушки, євродвушки та навіть євротрьошки.

Перевага євроформату в тому, що кухня і гостьова зона дозволяють вільно приймати гостей, спілкуватися великою родиною і проводити час з друзями, але при цьому не жертвувати особистим простором.

Спальні все частіше сприймаються, як місце відпочинку, тому такі планування дуже полюбилися тим, хто вирішив купити квартиру в новобудові Києва і Київської області.

При цьому виділяють майстер-спальні — спальню господарів, у якій зазвичай є свій ізольований або окремий санвузол і гардеробну, а також дитячу і/або гостьову спальні.

A136_interior

Класичні 1-кімнатні, 2-кімнатні, 3-кімнатні та багатокімнатні квартири

Це всім відомий формат, де є окрема кухня, спальня або вітальня, яка служить і спальнею, і місцем відпочинку, як у випадку з однокімнатними квартирами.

При виборі класичної квартири дуже важливо звертати увагу на розмір кухні. Тут ви будете готувати, їсти, а хтось — приймати друзів.

Тому покупець квартир в новобудовах намагається сьогодні вибирати квартири з просторими кухнями в 15-17 кв.м мінімум. Наприклад, в ЖК Новий Автограф в Дніпровському районі Києва стандарт кухні стартує від 16 кв.м, є і варіанти євроформату, де кухня і вітальня об'єднані, а ще передбачена окрема простора спальня.

Квартира з вільним плануванням

Вільне планування передбачає, що у всій квартирі немає ніяких додаткових стін, крім несучих.

Ви можете самостійно планувати свій простір, розмежовувати його, як вам зручно, зонувати та розробляти дизайн-проєкт під себе.

При виборі квартири вільного планування, в першу чергу, мають значення кількість вікон, а також формат приміщення.

Дворівневі квартири

Планування квартири, розділеної на два поверхи, стає все більш популярним серед українців як альтернатива власному будинку. Ви можете розділити житловий простір на загальний та приватний за поверхами.

На першому, наприклад, розмістити кухню, їдальню, кабінет і вітальню для зустрічей з друзями, спілкування з рідними й активного проведення часу, а на другому розмістити виключно майстер-спальню, дитячу та вітальню.

Інші новини від компанії DIM