Реформа ДАБІ: наслідки для ринку та прогнози

1 жовтня 2021
news image

В Україні 15 вересня 2021 офіційно ліквідували ДАБІ — Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Замість неї створено новий орган — Державна інспекція архітектури й містобудування (ДІАМ). В її обов’язки входитиме державний архітектурно-будівельний контроль.

Як реформа ДАБІ вплинула на ринок житлової нерухомості

ринок житлової нерухомості

Довгі роки ДАБІ замикала на собі всі головні функції в сфері містобудування:

  • держархбудконтроль;
  • видачу дозволів забудовникам для старту будівництва новобудов?
  • видачу сертифікатів про введення в експлуатацію ЖК.

Така абсолютна влада дуже часто в різні періоди негативно впливала на ринок житла, гальмувала його розвиток і була джерелом корупції в галузі.

Апофеозом став 2020 рік, коли в березні стартувала реформа ДАБІ, перший етап якої був провальним для ринку житлової нерухомості України. Ні дозволи на старт будівництва, ні сертифікати про введення в експлуатацію в цей період практично не видавалися.

Забудовники Києва та Київської області зіткнулися фактично з 95% відмов з приводу своїх звернень, накопичилась велика кількість побудованих і готових будинків в ЖК, які не приймали в експлуатацію. Старти будівництва новобудов Києва та області за минулий рік з урахуванням цієї проблеми та наслідків COVID-19 скоротилися на третину. На ринку житла назрівав серйозний колапс.

DIM

Реформа ДАБІ: основні моменти

Ситуацію з реформою ДАБІ вдалося повернути назад, коли в середині і наприкінці грудня 2020 року вийшли дві знакових постанови Кабміну, що змінили хід подій на ринку житла. Постанова КМУ №1339 відновила повноваження органів місцевого самоврядування виконувати архітектурно-будівельний контроль, а постанова Кабміну №1340 затвердила ліквідацію Державної інспекції містобудування та Державної сервісної служби — нових служб, створених в проміжний етап реформи, до яких у забудовників України було багато питань та претензій.

Створення Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДІАМ) — наступний важливий етап для ринку нерухомості. У нового органу немає дозвільно-реєстраційних функцій, які були раніше у ДАБІ. Запущена реформа в сфері містобудування передбачає максимальну цифровизацию будівельної галузі.

DIM

Надалі подати проєктну документацію для старту будівництва новобудови, отримати всі дозволи і сертифікати про введення в експлуатацію забудовникам допоможе Єдина державна система в сфері містобудування. Сервіс активно розвивається і вдосконалюється, з'являється все більша кількість функцій, щоб в подальшому звести нанівець людський фактор та корупційні ризики в будівництві житла.

До слова, сертифікати готовності новобудов будуть підписувати абсолютно всі причетні до будівництва особи, зокрема представники органів контролю, проєктанти і сам забудовник. Таким чином з'являється інститут персональної відповідальності на ринку житлової нерухомості — ще один корупційний запобіжник.

Як буде працювати ДІАМ

У повноваженнях Державної інспекції архітектури і містобудування є три ключових напрямки:

1) контроль за дотриманням будівельних норм усіма учасниками ринку будівництва;

2) контроль за архітектурно-будівельним наглядом на місцях;

3) видача ліцензій на право будувати об'єкти з класом наслідків СС2 і СС3

Співробітники ДІАМ не мають ніякого відношення до ДАБІ. Жодна людина з попередніх колективів Державної архітектурно-будівельної інспекції в новому органі працювати не буде.

DIM

Крім того, потенційні кандидати проходили ретельний відбір, важливим критерієм була незаангажованість та високий професіоналізм.

будівництво житлового комплексу

Як реформа ДАБІ та створення ДІАМ вплине на ситуацію: прогноз для ринку нерухомості

В цілому забудовники, а також експерти ринку нерухомості сподіваються на успішний результат від запуску ДІАМ. Однак попереду, наголошують і ті, і інші, ще багато роботи.

Засвідчити правомірність змін мають законопроєкти № 5655, 5877 та 5656, які несуть в собі нові правила функціонування ринку житла.

А відповіддю на питання, коли закінчиться реформа ДАБІ, стане запуск автоматизованої видачі дозвільної документації та сертифікатів готовності.

При цьому сервіси та процедури повинні працювати злагоджено, в термін та без зайвих зволікань з поправкою на те, що всі будівельні норми і вимоги законодавства забудовники виконують чесно й сумлінно.

Інші новини від компанії DIM