Як держава буде компенсувати українцям знищене війною житло?

10 травня 2023
news image

Відповідає Марина Чебан

керівник юридичного департаменту групи компаній DIM

Масштаби руйнувань, яких зазнає Україна внаслідок війни, наразі важко оцінити. Але це вже колосальні збитки як для держави, так і для окремих її громадян, які втратили дах над головою.

За даними Комітету ВРУ з питань місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, станом на 28 лютого 2023 року через портал «Дія» подано 335 145 заявок на компенсацію за пошкоджене або зруйноване агресором житло, що орієнтовно складає 23 млн кв.м.

При цьому приблизна кількість українців, що втратили свої домівки, визначається як понад два мільйони осіб (більш ніж 40 млн кв.м за найскромнішими підрахунками). Тож питання компенсації за зруйноване житло наразі одне з ключових на порядку денному як для тисяч українських родин, так і для держави.

Верховна Рада ухвалила закон про компенсацію зруйнованого чи пошкодженого під час війни житла. Але у громадян залишаються питання до того, як це буде функціонувати. За відповідями ми звернулися до Марини Чебан, керівниці юридичного департаменту групи компаній DIM.

Питання №1: Хто має право на отримання компенсації за зруйноване житло від держави?

М.Ч.: Наразі отримати компенсацію за пошкоджені чи знищені об'єкти нерухомого майна мають право:

  • громадяни України, які є власниками пошкоджених та/або знищених об'єктів нерухомого майна та їхні спадкоємці;
  • замовники будівництва садових та дачних будинків;
  • замовники об'єктів незавершеного будівництва, або особи, які сплатили часткову вартість такого об'єкта;
  • особи, які інвестували кошти в об'єкти будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;
  • члени житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили приміщення, але не оформили право власності та їх спадкоємці;
  • додаткові категорії осіб, які окремо визначає Кабінет міністрів.

Ті, хто підпадають під одну з цих категорій, мають подати відповідну заяву.

Питання №2: В якому вигляді надаватиметься компенсація за зруйноване житло?

М.Ч.: Зрозуміло, що в поточній ситуації немає універсального варіанту, який підійде усім постраждалим. Все залежить і від розміру збитків, і від індивідуальних умов та потреб. Законотворці передбачили низку механізмів компенсації, щоб врахувати ці нюанси. Наприклад, отримати гроші на руки можна лише на відновлення садового або дачного будинку «зі спеціальним режимом використання». А для власників квартир або інших житлових приміщень видається сертифікат, який діятиме протягом п’яти років з моменту його видачі.

При цьому для придбання нового житла можна буде використати один та більше таких сертифікатів, об'єднавши свої зусилля, скажімо, з іншими родичами. Обирати нове житло можуть самі постраждалі. Їхні права в законі не обмежують жодним чином, окрім як пунктом про заборону придбання нерухомості на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться бойові дії. Якщо будинок не зруйновано, а лише пошкоджено, компенсація передбачає виконання будівельних робіт та відновлення споруди.

Питання №3: Як подати заявку на компенсацію за зруйноване житло?

М.Ч.: Для тих, хто прагне отримати компенсацію від держави за зруйноване росією житло, є два варіанти: заяви у паперовій та електронній формі. І там, і там обов’язковий підпис, що засвідчує особу. Електронна заява подається через Єдиний вебпортал електронних послуг«Дія» і займає усього кілька хвилин. Це дуже зручно. Проте написати заяву від руки можна і в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), органах соціального захисту, або скориставшись послугами нотаріуса. Причому не обов’язково це робити за місцем прописки, можна за місцем фактичного проживання. Заяви приймаються під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування на території, на якій розташований знищений об’єкт нерухомості.

Питання №4: Що робити, якщо документи на майно втрачені?

М.Ч.: Слід звернутись із заявою до Комісії з розгляду питань надання компенсації та попросити допомогти отримати потрібні документи.

Питання №5: Як визначається розмір компенсації за зруйноване житло?

М.Ч.: Розмір компенсації буде визначатись індивідуально під кожен знищений об’єкт. При оцінці враховується загальна площа та вартість квадратного метра знищеної нерухомості. Якщо власників декілька, то розмір відшкодування для кожного пропорційний до його частки власності. Якщо квартира чи будинок перебуває у спільній сумісній власності, то співвласники мають рівні частки. Обсяг компенсації за зруйновану нерухомість дорівнює сумі, яка зазначена у житловому сертифікаті. Саме її ви можете використати на нове житло.

Питання №6: Хто та на яких умовах ухвалюватиме рішення про компенсацію за зруйноване житло?

М.Ч.: Закон передбачає, що розглядами заяв про компенсацію за зруйноване житло займатиметься відповідна комісія. Після того, як закон набере чинності, місцеві органи державної влади зобов'язані її створити протягом двох місяців. Термін розгляду заяви може бути до 30 календарних днів з моменту її подання. І важливо: на кожен зруйнований об’єкт треба подавати окрему заяву.

Одночасно із компенсацією постраждалі укладають договір із державою передають права вимагати від російської федерації відшкодування збитків за знищені об'єкти, спричинені збройною агресією проти України. Іншими словами: держава бере на себе подальші дії у міжнародному правовому полі, щоб притягнути агресора до відповідальності.

Питання №6: На яких підставах можуть відмовити в компенсації за зруйноване житло?

М.Ч.: Відмовити в компенсації за зруйноване майно можуть у кількох випадках:

  • Якщо особа, що подала заяву про відшкодування, не має повноважень її подавати або не може бути отримувачем компенсації за законом
  • Якщо під час перевірки виявлені недостовірні дані в заяві
  • Якщо пакет необхідних документів не поданий або поданий не в повному обсязі
  • Якщо отримувач компенсації або його спадкоємець отримав підозру про вчинення кримінального правопорушення «Проти основ національної безпеки України».

Питання №7: Які слабкі місця є у Закону про компенсацію за зруйноване та пошкоджене майно?

М.Ч.: Незважаючи на достатню детальність закону, наразі є ряд невирішених питань, що потребують подальшого уточнення з боку держави. Адже без них закон буде практично заблоковано або робота комісії суттєво ускладнена. По-перше, оскільки компенсація надається у межах бюджетних асигнувань, необхідно передбачити у видатковій частині Держбюджету розмір видатків для здійснення компенсацій за знищену нерухомість і будівельних робіт відновлення пошкодженої нерухомості. Інакше не зрозуміло, де брати гроші, яка сума виділена, щоб нею оперувати, як запустити механізми компенсації в роботу.

По-друге, слід визначити головного розпорядника бюджетних коштів — юридичну особу, яка забезпечуватиме фінансування придбання нерухомості з використанням житлового сертифіката. Також вже зараз необхідно чітко зазначити критерії проведення обстеження пошкоджених та знищених об'єктів нерухомого майна, які знаходяться на територіях громад, розташованих в районі проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації (у тому числі із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі, зокрема космічної зйомки). Окремо варто приділити увагу і роботі комісії: затвердити положення, яке регулюватиме порядок здійснення її повноважень, зони відповідальності та вказані наслідки за неналежне виконання обов’язків чи зловживання ними.

Поки відкритим залишається питання функціональних повноважень комісії, адже за законом вона має статус консультаційно-дорадчого органу. А ось рішення про надання чи відмову компенсації мають затвердити органи місцевої влади. При цьому в документі немає роз’яснень, як бути, якщо органи влади відмовляються затверджувати рішення комісії. Подібні правові колізії важливо усунути на березі, інакше у процесі виникне сила-силенна запитань і проблем, що заблокують роботу.

Отже, складається ситуація, при якій прописані правила, але відсутній чіткий механізм реалізації. Очікуємо від уряду на підзаконні нормативні акти, що мають внести ясність у майбутньому. Це дозволить громадянам якнайшвидше реалізувати своє право на отримання компенсації, а наступним кроком — стати власником нового житла.

Детальніше з інформацією ви можете ознайомитися у колонці Марини Чебан на порталі «ThePage»: посилання.

Інші новини від компанії DIM