Наталія Городицька стала спікером Business Forum про житлову та комерційну нерухомість

1 лютого 2022
news image

26 січня в Sky Loft Hotel Kyiv by Rixwell відбувся перший цього року Business Forum, організований медіагрупою «Дом и интерьер». Спікерами дискусійної панелі стали представники девелоперської та архітектурної спільнот.

Наталія Городицька, директор департаменту девелопменту групи компаній DIM, увійшла в трійку спікерів-представників девелоперів. Разом з колегами вона взяла участь у дискусії на тему «Архітектура житлової та комерційної нерухомості». Спікери обговорили такі питання, як: роль архітектора та архітектури в ціноутворенні об’єкту, як рівень архітектора впливає на продажі, за якими критеріями девелопер обирає архітектора для того чи іншого проєкту, що формує основну вартість об’єкту в Україні, як поява середнього класу змінює вимоги до нерухомості та ін.

Основні тези, якими поділилася з гостями Наталія Городицька:

«Так склалося, що роль архітектора сьогодні в Україні розвивається набагато швидше, ніж це відбувалося, скажімо, в Європі. Наша історія диктувала свої умови. Сьогодні архітектор в Україні — це не просто талановитий спеціаліст своєї справи, це спеціаліст, який повністю розуміє проєкт. Він не лише художник, а й аналітик, маркетолог, юрист та фінансист».

«Варто зауважити, що досить довгий час в Україні при виборі житла на перший план виходили 2 фактори — ціна за квадратний метр та розташування. При цьому з виділенням і закріпленням середнього класу як такого на перший план також вийшли інфраструктура житлового масиву та архітектурні рішення, функціональність квартир та місць спільного користування. Творцями ж цього наповненого продукту і є архітектори, в грамотній команді з девелоперами».

IMG_7872

Щодо дисбалансу в процесі ціноутворення об’єкту, коли до 5% загальної вартості закладається на продажі, і близько 1-3% на архітектора, то Наталія зазначила: «Впевнена, що зовсім скоро ми від цього дисбалансу відійдемо, причому зробимо це достатньо грамотно. Тому що сьогодні для нас архітектор це вже не просто про гарне та візуальне, особливе чи впізнаване, це про функціональне, ефективне та наповнене».

На питання модератора дискусійної панелі, хто в девелоперських компаніях обирає архітектора для того чи іншого проєкту та чи є в компаніях наперед підготовлений перелік архітекторів, Наталія відповіла: «У нашій компанії рішення приймається власником або колегіально разом з партнерами. Конкретного переліку архітекторів немає. Ми щодня бачимо роботи багатьох архітекторів, впізнаємо їхній почерк, тож готуючись до старту нового проєкту, ми часто маємо уявлення, кому можна запропонувати його реалізацію. При цьому ми завжди відкриті до експериментальної співпраці з новими архітекторами».

Модератором дискусійної панелі став Даниїл Апанасенко, маркетинг директор büro A24D. На захід завітали представники провідних девелоперів, архітектори, урбаністи, рієлтори та столичні інвестори.

IMG_7882

Інші новини від компанії DIM