Що відбувається на ринку первинної нерухомості України весною 2023: аналіз компанії

28 квітня 2023
news image

Український ринок нерухомості поступово відновлюється: про обсяги довоєнних продажів поки не йдеться, але і покупці, і інвестори поступово повертаються до укладання угод. Першими до відділів продажів прийшли покупці житла для себе. До кінця минулого року доля таких угод складала більш ніж 90%. Зараз співвідношення угод в структурі реального попиту дещо інше: для власного проживання — 80%, інвестиційна покупка під оренду або перепродаж — 20%.

Про це стало відомо з аналітичного звіту групи компаній DIM, який презентувала директорка з маркетингу Дар’я Бедя.

пресс-бранч ЛЛ

Компанія запросила до відділу продажів поліфункціонального кварталу Lucky Land журналістів провідних українських медіа та директорку з розвитку бізнесу ЛУН Олену Унаньян відверто поговорити про те, як український ринок нерухомості переживає цей непростий час.

У фокусі уваги змістовні відповіді на непрості питання: чи є покупець на ринку, як відновлюється інвестиційний попит, що відбувається із цінами на нерухомість та який потенціал відновлення ринку у 2023 році.

На прес-бранч завітали провідні профільні журналісти та оглядачі ринку з ІА Інтерфакс-Україна, УНІАН, РБК-Україна, онлайн-видань Економічна Правда, Мінфін, Property Times, Бізнес-Телеграф, КиївВлада та YouTube-каналу Шукаю житло.

пресс-бранч ЛЛ

Дар’я Бедя запевнила, що зараз основне — бути відвертим з клієнтом, регулярно розповідати про стан справ на об’єктах та йти на зустріч аудиторії.

«Ми чудово розуміємо, що зараз непрості часи для всіх, тому розробили низку фінансових інструментів, щоб підтримати покупця та інвестора. Маємо, до прикладу, розтермінування до 5 років з мінімальним внеском від 15%, а також програму захисту інвесторів від ризиків, згідно з якою ми повертаємо внесені кошти протягом 30 днів та програму з гарантованою дохідністю від 10% річних у доларах», — поділилась вона.

Також Бедя відмітила зростання реального попиту на готові квартири та квартири з ремонтом від забудовника та їх переваги: можливість оформлення безвідсоткового розтермінування, гарантована якість, матеріали та дизайн, фіксована вартість робіт, й найголовніше — це якість життя у сучасних житлових комплексах з власною інфраструктурою, поліфункціональними просторами, екоскладовою та енергонезалежними рішеннями, яка стає усвідомленим вибором все більшої кількості українців.

Свіжу аналітику представив на заході стратегічний партнер групи компаній DIM — портал з нерухомості ЛУН. Директорка з розвитку бізнесу ЛУН Олена Унаньян підсумувала, що на сьогодні в Україні будівництво поновили 908 об’єктів з 1296 (70%), а в Києві показник відновлення складає 54%.

«Ми чудово розуміємо, що зараз непрості часи для всіх, тому розробили низку фінансових інструментів, щоб підтримати покупця та інвестора. Маємо, до прикладу, розтермінування до 5 років з мінімальним внеском від 15%, а також програму захисту інвесторів від ризиків, згідно якої ми повертаємо внесені кошти протягом 30 днів та програму з гарантованою дохідністю від 10% річних у доларах», — поділилась вона.

За її словами, показники відвідуваності порталу ЛУН загалом характеризують зацікавленість людей у придбанні квартир. «Після початку повномасштабного вторгнення та затишшя на ринку нерухомості, рекордна відвідуваність 2022 року була зафіксована у вересні. У жовтні, після початку масованих атак на енергетичну інфраструктуру, цей показник знову знизився, але навіть в найнижчій за активністю грудень 2022 складав 67% від рекордного вересня, незважаючи на проблеми з електрикою та початок важкої зими. Вже з січня пішло стабільне відновлення й станом на квітень 2023 маємо вже відвідуваність на рівні 127% від показників вересня 2022» — підсумувала Унаньян.

Локація заходу — еко-місто Lucky Land. Це комплекс з оригінальною архітектурою від Archimatika. Поруч 100 га справжнього лісу та ТРЦ Lavina Mall. В комплексі передбачений широкий перелік власної інфраструктури, дитячий садок та школа від КМДШ, дитячі та спортивні майданчики та подвір'я, вільні від машин.

Довідка про компанію: Група компаній DIM — системний девелопер Київського регіону. На ринку з 2014 року. У портфелі компанії 6 реалізованих житлових комплексів загальною площею 220 тис. кв.м. Зараз на етапі будівництва знаходяться 6 проєктів житлової й комерційної нерухомості площею понад 345 тис. кв.м: Новий автограф, Метрополіс, Lucky Land, A136 Highlight Tower, Park Lake City, Olegivskiy. На стадії концепції та проєктування ще понад 890 тис. кв.м нерухомості. DIM створює сучасні поліфункціональні комплекси з власною інфраструктурою, функціональним життєвим простором та сервісами для мешканців.

пресс-бранч ЛЛ

Інші новини від компанії DIM